preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Potražite nas na

Vijesti iz školstva
MZO novosti
CARNet novosti
EFOS novosti
Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2016.

Ukupno: 236047
Ovaj mjesec: 2662
Ovaj tjedan: 176
Danas: 54
Događanja i natjecanja tijekom školske godine

EUROPSKI PARLAMENT MLADIH

Dana 1. ožujka 2018. god. održalo se 13. regionalno zasjedanje Europski parlament mladih Hrvatske u Osijeku.

Zasjedanje je trajalo 4 dana. U Osijeku su se okupili mladi ljudi iz čitave Hrvatske, ali i iz cijele Europe. Oni su međusobno razmjenjivali ideje i vizije o budućnosti Europe te sklapali prijateljstva izvan granica vlastite zemlje. Raspravljali su o aktualnim temama vezanima za društvene, socijalne i ekonomske probleme u Hrvatskoj i Europi te sastavili rezolucije o kojima će se raspravljati prema pravilima Europskog parlamenta i koje u njemu imaju status savjetodavnog mišljenja mladih.

U 13. Regionalnom zasjedanju sudjelovali su i učenici Ekonomske i upravne škole Osijek. Sudjelovali su Lorena Škrinjar, Teo Kupčinovac, Juraj Čurić, Adrian Poznić i Lucija Vuknić. Ovi učenici su tijekom četiri dana zasjedanja imali priliku pokazati svoje znanje ekonomije i engleskog jezika te primjeniti ih u praksu i realnost.

Učenici su bili oduševljeni jer su uvidjeli kako njihovo znanje, vještine i godine truda kroz učenje kompetiraju s ostatkom učenika hrvatske pa tako i Europe.  


Svako zasjedanje Europskog parlamenta mladih podijeljeno je na tri dijela:

TEAMBUILDING- S obzirom da rad u grupi s nepoznatim osobama često predstavlja veliki izazov, zasjedanje započinje s jednodnevnim treningom čija je svrha da kroz igre komunikacije i zabave zbliži mlade ljude u određenoj grupi. Kada članovi grupe postignu zajedničku suradnju i način za efikasno rješavanje problema, tada RAD U ODBORIMA može započeti.

RAD U ODBORU Rad u odboru fokusira se na nalaženje rješenja problema aktualnih pitanja u Hrvatskoj i Europi. Zaključke koje donesu mladi u odborima sastavljaju se u rezoluciju na engleskom jeziku, koji je ujedno i službeni jezik Europskog parlamenta mladih.

GENERALNA SKUPŠTINA Nakon što su svi odbori napisali svoje rezolucije, započinje generalna skupština. Generalna skupština vjerna je simulacija glavne skupštine Europskog parlamenta u Bruxellesu. Delegati će međusobno raspravljati o svojim rezolucijama te će svaki odbor braniti svoju rezoluciju, odnosno svoja stajališta, kako bi rezolucija mogla biti uzeta u obzir u Europskom parlamentu.

Regionalno zasjedanje u Osijeku objedinilo je mlade iz cijele Hrvatske, Europe, ali prvenstveno mlade perspektivne ljude iz Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Najbolji delegati su bili izabrani za Nacionalno zasjedanje, gdje će imati priliku izboriti se za Međunarodna zasjedanja gdje će predstavljati Europski parlament mladih Hrvatske, ali i svoje škole, gradove i Republiku Hrvatsku van granica države.

Ova vrsta neformalnog obrazovanja omogućuje mladima da napreduju kao osobe koje razmišljaju „izvan kutije“, te tako donose argumentirane stavove, promoviraju toleranciju i prijateljstvo među različitim kulturama i žive aktivnim životom u zajednici.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 13. 3. 2018.

TražilicaŠKOLSKE NOVINE

EKOOS

 

pdf verzija


Događanja i natjecanja

Volonteri


Udžbenici 2018./2019.

Napomena: Popis udžbenika je isti kao i prošle godine


Preuzmite označivač stranica


  ŠKOLSKO ZVONO


Koliko je sati?


Vrijeme u Osijeku

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Državna matura
preskoči na navigaciju